vineri, 2 septembrie 2011

Duminica spaniola.

  Astazi e duminica si avem o jumatate de zi libera. Asa ca ajungem in fine si pe plaja din Malgrat de Mar, o plaja cu un nisip grunjos, cu pietricele din ce in ce mai mari cu cat te apropii de apa. Un soare bland de mai, dar o apa cam rece in care foarte putina lume se incumeta sa intre. Majoritatea  persoanelor aflate pe plaja erau localnici, de varsta a doua, probabil cei mai tineri se odihneau dupa noaptea victoriei Barcelonei, iar strainii preferau piscina hotelului.
  Dar dupa-amiaza avem un program destul de incarcat si in mod sigur atractiv. Ne deplasam pentru inceput spre manastirea Montserrat, situata pe muntele cu acelasi nume (in traducere Muntele Sfint), la vreo 60-70 km. de zona in care temporar locuim si cam la aceeasi distanta de Barcelona. Drumul este magnific, cu numeroase serpentine, iar manastirea benedictina este construita la o altitudine de 720 metri, intr-un peisaj care-ti taie rasuflarea (uneori chiar la propriu, datorita vantului rece ce sufla in rafale). Manastirea construita cu aproximativ 1000 de ani in urma si refacuta perioadic, este dedicata Sfintei Fecioare cu Pruncul si este cunoscuta drept Madona Neagra, nume primit dataorita culorii nergre a icoanei, care in mod miraculos a scapat din numeroase incendii de-a lungul timpului. Vizitatorii stau minute in sir la rand pentru a vedea si atinge pentru cateva secunde manaMadonei.

In biserica poti asculta , cu putin noroc un cor de baieti renumit in toata lumea pentru muzica gregoriana pe care o interpreteaza. Am avut acest noroc, in timp ce asteptam sa ajungem la icoana Madonei Negre am putut asculta cateva cantece in interpretarea Corului de baieti din Montserrat.
Pentru o descriere mai detaliata a manastirii va recomnad urmatorul site: www.crestinortodox.ro/biserica-lume/manastirea-montserrat-67722.html.
  Dupa o vizita de aproape trei ore pornim din nou la drum si dupa mai bine de o ora iata-ne din nou in Barcelona. De aceasta data ne indreptam spre Piata Spaniei, unde ne cautam cu infrigurare locuri pe treptele pline de turisti din cele patru zari. Cu cat se lasa inserarea, cu atat treptele din fata fantanilor devin mai neincapatoare. Ora 21, spectacolul incepe. Va dura o ora si va cuprinde reprize de cate 10-15 minute de jocuri de ape si lumini, insotite de muzica in diverse tonuri: de la muzica pop la muzica clasica, la muzica electronica sau spaniola. Este un spectacol grandios, pe parcursul caruia blitzurile aparatelor de fotografiat si camerele video nu se opresc o clipa. Pe masura ce timpul trece, grupuri, grupuri, turistii se ridica lasand loc altor curiosi. Dupa ora 22 spectacolul ia sfarsit si turistii se imprastie printre buticurile si bistrourile din zona, sau spre zecile de autocare cu care au venit.

   In drumul de intoarcere spre hotel ma gandesc ca n-ar fi mare lucru sa facem si noi ceva asemanator la fantanile din Parcul Unirii, dar cine sa investesca in Romania daca profitul nu iese imediat, cine are la noi timp de astepat: Primaria, Guvernul?
  Drumul de intoarcere ne da posibilitatea sa vedem Barcelona noaptea, parcurgand un lung bulevard ce strabate metropola de la sud la nord. Apoi admiram pe marginea autostrazii cateva cladiri impunatoare ale unor firme cunoscute, printre care si "Supozitorul"cum este cunoscuta cladirea futurista a firmei de apa din Barcelona, ale carei lumini rosu si albastru te duc cu
gandul la culorile çelebrei echipe de fotbal a Barcelonei, dar care in realitate isi au originea in culorile-simbol internationale ale apei calde si reci .
Si asa se incheie o noua zi pe coastele catalane ale Mediteranei. Maine ne asteapta o excursie in Pirinei, catre micul stat Andorra .

Noapte buna !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu